Thursday 26 April 2012

Apam Indon



Assalamualaikum semua.. lama sungguh zura tak bersiaran.. Hari ni zura nak kongsi resepi yang dah ramai orang cuba.. zura jumpa kat dapur kak Azlita dan beberapa blogger yg lain.. jom kita tengok resepinyer..


Apam Indon


5biji telur
1 sudu kecil ovalette
1 suu kecil esen vanilla(zura guna esen strawberry)
300gm tepung gandum
300gm gula halus(zura guna 250gm)
250ml susu segar/santan(tapi zura guna susu cair)
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna


Panaskan pengukus.. Balut penutup dgn sehelai kain (utk mengelakkan air dr menitis keatas apam)
Sediakan loyang ukuran 9 inci..
Alas dasar loyang dgn baking paper..


Ayakkan tepung bersama baking powder..
Campurkan garam ke dalam susu, kacau hingga larut..
putar telur dan ovalette pd kelajuan maksima hingga kembang..
Masukkan gula sedikit demi sedikit..
Masukkan esen vanilla(zura gna esen strawberry)


Kurangkan kelajuan mixer.. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang-seli dengan susu..
Bahagi adunan kpd 3 bahagian (zura bahagi kpd 5 bahg. 2 bahg utk lapisan atas & bawah, 3 bahg utk lapisan tengah zura marblekan dgn 3 warna).. Masukkan pewarna yg disukai..


Masukkan adunan pertama ke dalam loyang.. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau sehingga bahg atas tidak melekat..
Ulang kaedah yang sama utk lapisan kedua.. Adunan terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna..


Selamat mencuba!!

2 comments:

  1. wah kelasssss la ko zura.dah ada blog sendiri.mcm ni blh la aku cuba bnyk resepi kau yg kau dah buat....tahniah kawanku.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Non.. ada blog tp jrg update.. bla ada masa anak2 pulak tgh guna.. sudahnya sampai bersawang blog aq.. byk resepi yg aq dh cba tp x sempat posing kueh mueh tu dh kena ngap.. mekaseh sudi jeguk blog aq n tinggalkan jejak.. selamat mencuba!!

      Delete

my playlist