Wednesday 9 November 2011

Tart Bunga yang sangat comel

Assalamualaikum..


Apa khabar semua?? Harap sume sihat yee.. Hari ni adalah hari terakhir bagi sesiapa yg nak melaksanakan ibadah korban 1432H.. zura doakan agar semua perkara2 baik akan dipermudahkan oleh Allah.. Amin.. cerita pasal raye ni,, aritu wat cookies ape tok raye?? zura buat 1 jenis jer,, buat ade2.. tengah malas nak mengookies nih.. 1 jenis pun ok la,, dari xde.. hehee.. nak tau zura buat cookies ape?? cookies ni dah lame zura nak buat tapi x berkesempatan lagi.. so zura buat sebelum hari raya Haji aritu..




Tart bunga ni pun zura jumpe kat dapur kak ita yang sangat berseni & terlebih energy tu.. nak tau kenapa zura cakap camtu,, sbb hari2 ader jer resepi menarik yg dia share.. Terima kasih byk2 pd dia coz sudi kongsikan resepi & cara2 buat tart bunga ni.. so zura minta izin nak kongsikan pulak pada kawan yang lain.. Tart ni memang sedap,, rugi kalau x cuba.. 


    Tart Bunga Comel


  • Butter - 115 gm
  • Minyak sapi - 115 gm
  • Telur gred B - 1 biji
  • Tepung gandum - 450 gm
  • Sedikit Garam
  • Air sejuk (zura x letak)


  • Pecahkan telur di dalam bekas adunan..
  • Masukkan butter dan minyak sapi.
  • Gaul hingga sebati dgn hanya menggunakan whisk.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  • zura tak gunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh, letakkan sebentar didalam peti ais.
  • Guna acuan seperti gambar dibawah.
  • Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
  • Jika letak inti yg banyak maka dapatlah tart yang tebal.
  • Bakar pada suhu 170C - 180C selama 20-25 minit.



    Jem Nenas



  • 10 biji nenas - disagat dan toskan airnya
  • 3 kampit gula
  • sedikit pewarna kuning




  • Kacau nenas dan gula.
  • Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
  • Kacau hingga kering dgn api perlahan.



      Cara2 bagaimana membuat tart bunga


Untuk tampok bunga, ambil sedikit doh dan warnakan hijau.








Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment

my playlist