Wednesday 28 September 2011

RED VELVET CAKE

Assalamualaikum..




Salam ceria semua.. pejam celik, pejam celik dah nak habis raya.. Banyak lagi rumah makcik, pakcik & sedara yang zura tak sempat beraya.. Nak buat macam mana suami zura ni sabtu & ahad pun kne keje.. kalau rumah kawan2 & jiran boleh la pergi malam lepas dia balik keje.. Nampaknyer terpaksa la tel makcik & pakcik yang zura tak sempat beraya tahun ni.. Insyaallah lepas raya bila ada masa zura pergi lah..




Hmm.. Arini zura nak kongsikan resepi kek pulak.. Pernah dengar RVC kan?? Haa.. zura pun dah terkena tsunami Red Velvet Cake n Cupcakes nih.. Geramm jer tengok orang punya RVC.. Tu yang tak tahan tu.. Sampai termimpi-mimpi.. kebetulan masa zura dapat resepi ni dah hampir dgn hari jadi mak zura..  1st time zura buat RVC ni masa bzday mak zura,, tp tak berapa moist coz overcook n kurang susu.. masa tu zura tak ade penyukat khas tok wat kek.. Yang ni 2nd time zura wat.. Alhamdulillah ade improvement.. hehee.. Kek ni sepupu zura yang order setelah dia makan RVC masa bzday mak zura.. katanya kek ni cam "milk booster" coz lepas dia makan kek ni susu dia  banyak kerana dia menyusukan anak.. mungkin sebab ada kandungan susu dan cream cheese agaknyer..



Resepi ni zura dapat masa tengah cuci mata kat myresepi.. Dari nadiaejat.. katanya resepi ni di ambil dr pinchmysalt.com yang diterjemahkan ke bahasa melayu.. 
So RVC anyone? hahaha.. zura kongsikan resepinyer di sini.. 


Red Velvet Cake



Bahan-bahan (1 biji)

  • Kek (Sila guna penyukat khas)
  • 2 1/2 cup tepung kek (1 cup tepung kek = 2 sudu kecil cornstarch dlm 1 measuring cup n isikan selebihnya dgn all purpose flour. ayak 3 kali.)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik diayak
  • 2 sudu besar serbuk koko tanpa pemanis (biasanya guna van houten)
  • 2 oz pewarna merah (kalau xtau sukat dlm oz, campurkan dengan serbuk koko sampai boleh jadi pes pun cukup)
  • 1/2 cup butter
  • 1 1/2 cup gula
  • 2 biji telur pada suhu bilik
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
  • 1 cup buttermilk pada suhu bilik. kalau xdpt beli kat kedai, resipinye ade di bawah
  • 1 sudu kecil cuka putih
  • 1 sudu kecil sodium bikarbonat/baking soda
  • Buttermilk
  • 1 cup (240 ml) susu kotak full cream
  • sama ada 1 3/4 sbesar cream of tartar atau 1 sbesar cuka putih atau 1 sbesar jus lemon

  • Bahan2 Cream cheese frosting

  • 2 buku cream cheese, dilembutkan
  • 1/2 cup butter dilembutkan
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila/ 2 sudu kecil esen vanila
  • 2 cup gula icing, diayak. kalau xsuke manis boleh kurangkan gula tp saya guna 2 1/2 cup

Cara-cara

  1. BUTTERMILK: campurkan tartar atau cuka atau jus lemon pada susu dan biarkan selama 15 minit. Kacau rata sebelum guna. Ataupun campurkan 3/4 cup plain yoghurt bersama 1/4 cup susu pun boleh jugak. Ikut mane yang sesuai.
  2. KEK: sapukan butter pada 2 loyang bulat bersaiz 9 inci ataupun 3 loyang bulat bersaiz 8 inci. Panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
  3. Ayakkan bersama tepung kek dan serbuk penaik di dalam satu bekas sederhana. Di dalam satu bekas kecil, gaulkan serbuk koko dengan pewarna merah sehingga menjadi pes yang tidak berketul.
  4. Dalam satu bekas besar, pukul butter dengan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu per satu, kemudian masukan esen vanila dan pes koko merah tadi. Ratakan campuran dengan spatula sambil memukul.
  5. Perlahankan mixer, masukkan 1/3 daripada tepung dan pukul rata, kemudian masukkan 1/2 daripada buttermilk, pukul rata lagi. Masukkan 1/3 lagi tepung,pukul dan semua buttermilk,pukul dan kemudian kesemua tepung yang tinggal.
  6. Campurkan cuka dengan baking soda dalam satu bekas kecil. Nanti die berbuih. Cepat2 campurkan dalam adunan kek dan gaul kemudian masukkan dalam loyang dan bakar.
  7. Bakar pada suhu 170 darjah celsius selama 25-30 minit. Kek ni moist, so kene cek awal. Bile cucuk dengan lidi je dah bersih, keluarkan dari oven.
  8. Sejukkan kek selama 10 minit sebelum keluarkan dari loyang. Pastikan kek dah betul2 sejuk sebelum letak frosting.
  9. CREAM CHEESE FROSTING: Pukul butter dengan cream cheese sampai halus, perlahankan mixer dan tambahkan gula icing dan esen vanila.
  10. Untuk letak frosting, terbalikkan kek pertama supaya bahagian kek yang rata di atas, sapu frosting di bahagian rata kek,lagi tebal lagi sedap. kemudian letakkan kek yang kedua atas kek tadi, bahagian yang rata menghadap bawah. kemudian sapu frosting di seluruh kek.
  11. Kek ni sedap kalau dah masuk dalam peti sejuk lepas tu keluarkan sekejap bagi tak keras, baru makan.

Cuba jangan tak cuba.. hehee..=)

Warna-Warni Puding Kastard Berkuah

Assalamualaikum..


Bertemu lagi.. Mudah-mudahan hari ni ceria hendaknya seceria puding kastard zura ni.. hehehe.. Dah lama dah zura tak buat puding kastard,, tetiba pulak Ina jiran sebelah rumah mintak tolong buatkan tok jamuan hari raya malam nanti ni.. zura memang suka buat dan makan dessert.. seronok sebab sedap dan menarik..




Oleh kerana dah lama tak buat puding ni, resepi pon dah lupa la jugak.. zura pon apa lagi cari la kat myresepi.. cari punya cari terjumpa la dgn resepi yang lebih kurang sama dgn resepi lama zura tu.. zura ambil  resepi ni dari missima.. terima kasih ya missima kerana sudi kongsikan resepi ni..


Pagi2 lagi Ina dah hantar bahan2 tok wat puding.. dah siap keje rumah dan anak2 pun dah mandi,, zura pun godak ler puding ni.. mula2 nak buat yang original color jer.. tp memandangkan buah-buahan coctailnyer tak berapa ceria, zura pun terfikir tok warnakan puding ni.. jadilah puding warna-warni..


Macam mane? nak cuba tak buat puding ni? jom kita lihat macam mane nak buat puding kastard warna warni..


Puding kastard warna-warni berkuah


Bahan-bahan:


1 cawan tepung kastard
1/2 sudu kecil garam
5 cawan air (zura letak 6 cawan)
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan gula (zura tambah)
1 sudu minyak masak (zura tambah)
pewarna hijau, merah dan kuning(warna asal kastard)


Bahan kuah kastard


1 tin susu cair IDEAL (zura guna CARNATION)
4 senduk gula
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar tepung kastard
1 tin air 
Buah-buah tin, nata d coco, nenas tin


Cara-cara


Masukkan tepung kastard, 6 cawan air, garam, susu pekat, minyak dan gula ke dalam periuk besar.. kacau hingga sebati..
Hidupkan api.. kacau sentiasa supaya tepung tidak bergentel dan masak rata.. 
Tutup api apabila kastard sudah masak dan kelihatan berkilat.. Bahagikan kepada 3 warna..
Masukkan ke dalam acuan atau loyang.. Sejukkan dalam peti sejuk..


Cara-cara untuk kuah


Masukkan semua bahan kecuali buah-buahan dalam tin ke dalam periuk.. Hidupkan api dan sentiasa kacau..
Renehkan sehingga kuah mendidih dan tutup api..
Sejukkan juga di dalam peti sejuk..


Siap dah puding kastard.. masukkan puding ke dalam mangkuk, tuangkan kuah dan buah-buahan tin..
Sedia untuk dimakan.. 




Selamat menjamu selera..



Tuesday 27 September 2011

Jom pekena Mee Rebus..

Assalamualaikum..



Asyik2 mee rebus.. tiap2 tahun masa hari raya menu ni yg tak boleh miss.. nak wat cam mane orang dah jatuh cinta dgn mee rebus suami zura ni.. hehehe.. diorang dtg pun setahun sekali,, so kita masak jer laa.. biasanya zura jadi assistant suami jer kalau masak banyak ni.. zura tolong sediakan bahan2 pastu dia yang masak..


Kali ni kakak angkat suami zura yang beria2 nak makan mee rebus ni.. Lebih2 lagi dia sedang pregnant.. Jadi zura pun decide masak mee rebus ni.. tapi malangnye dia tak datang pun kerana masuk wad akibat darah tinggi.. kesian dia.. Insyaallah lain kali kot buatkan tok dia..



Zura nak sharekan resepi mee rebus kat sini.. sesiapa yg rasa nak makan mee rebus boleh la salin resepi dibawah ni yee.. 


Mee Rebus (8-10 orang)


Bahan- bahan:


Mee kuning 1 kg (dicelur)
Taugeh (dibuang ekor)
Tauhu 3 keping(dipotong dadu dan digoreng)
Bawang goreng
Daun sadri & daun bawang(dihiris)
Lada hijau & merah (dihiris)
Limau kasturi ( dibelah 2)
Telur 10 biji (direbus)


Bahan kuah:


Keledek 1kg (direbus & dikisar bersama air rebusan)
Tetel 1/2 kg (direbus hingga empuk)
Bawang besar 2 biji (kisar)
Bawang putih 6 ulas (kisar)
Halia 1 1/2 inci (kisar)
Lengkuas 1 1/2 (kisar)
Serai 2 btg (kisar)
Udang kering 4 sudu besar (kisar)
Kari babas 6 sudu besar
Gula 1/4 kg (250 gm) boleh ditambah atau dikurangkan
Garam secukupnya
Serbuk perasa (optional)
Air secukupnya


Cara-cara


Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan udang kering yg telah dikisar sehingga wangi..
Masukkan pula kari, tumis sebentar kemudian masukkan tetel, keledek dan air.. biarkan mendidih..
Masukkan gula, garam dan perasa.. didihkan lagi sehingga nampak minyak diatas permukaan kuah.. 
Tutup api setelah kuah sudah sedikit pekat dan cukup rasa..


Kuah dah siap.. Apa lagi,, ambil pinggan letakkan mee, taugeh, tauhu, lada, bawang goreng, telur, limau kasturi, daun sadri dan daun bawang.. kemudian tuangkan kuah dan sedia untuk di makan..


Selamat mencuba..













my playlist